AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİİ VE TİCARET A.Ş.

Akçansa, geleceğin düşük karbonlu dünyasında rekabetçiliği artırmak hedefiyle; fosil kaynak tüketimi ve doğal kaynak tüketimini azaltarak çoğunlukla ikincil ürünlere (atık) ve başka sektörlerin atıklarına yönelmektedir. Geliştirilen uygulamalarla enerjide yenilenebilir kaynaklara yönelmekte; kaynak kullanımı ve verimlilik ile bölgesel ve küresel ölçekte iklim değişikliğine katkıda bulunulmaktadır. Akçansa bu stratejisi sayesinden Çanakkale fabrikası ile CSC Kaynakları Sorumlu Kullanımı altn belgesine sahip olan Türkiye’de ilk, dünyada ise 6. fabrika olurken, Kemerburgaz Hazır Beton Tesisi Betonsa Kemerburgaz Tesisi Türkiye’de altın sertifikasını alan ilk tesis oldu.

Akçansa, sürdürülebilir bir gelecek için atıktan değer yaratma hedefi doğrultusunda alternatif yakıt ile fosil yakıt ithalatını sınırlandırarak karbon ayak izini azaltıyor, kaynakların sorumlu kullanımına öncülük ediyor. İstanbul’da günlük kişi başına toplanan ortalama yakıt miktarı 1,30 kg iken, son 5yılda İstanbul’da üretilen 1 yıllık atığın tamamını yani; tam 5 milyon ton atığın bertarafı sağlanmıştır. Akçansa’nın fabrikalarında geliştirilen alternatif yakıt projesi ile alternatif yakıt oranı %26 seviyesine çıkmıştır. Akçansa alternatif yakıt projesi ile Sabancı Altın Yaka Ödülleri’inde “ Yalın Dönüşüm ve Sürekli Gelişim Kategorisi'nde birincilik ödülünün sahibi oldu.

İSKİ ile yapılan iş birliği doğrultusunda İSKİ’nin arıtma tesislerinden çıkan yıllık 70 bin ton kurutulmuş arıtma çamuru Akçansa fabrikalarında yakıt olarak kullanımı ile enerji geri kazanımı sağlanıyor. Bununla birlikte Akçansa’nın tüm fabrikalarında 500 bin tonun üzerinde atığın geri dönüşümünü sağlanmaktadır. Evsel ve endüstriyel atıkların yanı sıra Samsun/ Ladik fabrikasında parçalanmış lastik yakılarak yılda tam 100 bin lastik bertaraf edilmektedir.

İstaç ile yapılan ‘sıvı atık’ ihalesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin boğazda gemilerden topladığı gemi sıvı yakıt atıkları Büyükçekmece fabrikasında yakılarak enerjiye enerjiye dönüştürülmektedir. Bu sayede Akçansa, İstanbul’un karada katı atıklarının ve denizde sıvı atıklarının bertarafını sağlayarak hem enerji maliyetini düşürüyor hem de İstanbul’un çevre konusundaki sıkıntılarına çözüm ortağı oluyor.

Tüm bunlarla birlikte çimento üretiminde önemli bir girdi olan su en verimli şekilde kullanılmaktadır.

Güncellenecek

  • Atık Yakma ve Beraber Yakma