S.S. YEŞİL ÇEVRE ARITMA TESİSİ İŞLETME KOOPERATİFİ

S.S. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi 1998 Yılında Bursa Valiliğinin önderliğinde Şehrin Doğu Bölgesinde faaliyet gösteren Gürsu Organize sanayi bölgesi (GÜSAB ), Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB), Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi (BOSAB),  Kestel Sanayi Bölgesi, İsabey bölgesindeki işletmeler ile Kestel ve Gürsu İlçe yerleşim alanlarının evsel ve endüstriyel atıksularının tek noktada arıtılması amacı ile kurulmuştur. Bu yönü ile “21. Yüzyılın İmece Efsanesi” olarak tanımlayabileceğimiz ortak arıtma tesisidir.
Yeşil Çevre, bölgedeki birden çok işletmeyi ve bölgedeki yerel yönetimleri içinde barındırdığından tesisin yapılması, devamında işletilmesindeki parasal ilişkilerin sağlıklı yürütülebilmesi için 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında özel hukuk hükümlerine tabi olarak, kar amacı gütmeyen kooperatif statüsünde kurulmuştur.
Kuruluş işlemleri gerçekleştikten sonra bölgedeki sanayi işletmelerinin her biri ayrı ayrı (OSB içinde olsa dahi ) kooperatif ortağı yapılmıştır.
“Kirleten Öder” prensibine göre her ortağımız atıksuyu nispetinde tesisin yapımı için katılım payı bedeli ödemiştir.
Kooperatif, arıtma tesisini kuracağı en uygun yeri belirleme çalışmaları esnasında tekniğine uygun arıtma tesisi yerinin belirlenmesi ile işe başlamıştır. Arıtma Tesisi yeri olarak; Kumlukalan Yolu, Kuşalanı Mevkiinde bulunan 60.000 m2 Gürsu Belediyesi Katı Atık Vahşi Depolama Alanı (Çöplük Alanı) seçilmiştir. Bu yer seçimi sayesinde; yatırım için ülkemizin verimli meyve deposu olan bu bölgedeki tarım arazilerinin korunması sağlanmıştır.
1998 yılında kuruluşu gerçekleşen Kooperatif; 2004 yılına kadar bölgedeki işletmelerin sisteme dâhil edilmesi ve buna bağlı olarak ortakların talep ettikleri debi miktarlarına göre belirlenen tesis katılım payı bedellerinin toplanması, en son teknolojiye göre proje hazırlanması, uzunluğu 27 kilometreyi bulan kollektör hatları için gerekli kamulaştırma işlemlerinin yapılması ve işin ihale süreçlerini tamamlamıştır.
2004 yılında arıtma tesisi yapım işine başlanılmış, 2006 Haziran ayı itibari planlanan tarihten önce tüm imalatları ile birlikte tamamlanarak biyolojik arıtma hizmetlerine başlanmıştır. Bu tarihten önce, şehrin doğu bölgesinde bulunan bütün dere ve kanallarda yaşanan; fabrikaların ve kentsel yerleşim alanlarının atık suları nedeni ile kirlenmesi sona erdirilerek doğal yapısına kavuşması sağlanmıştır.
Atık sular kooperatif ana kolektör hatlarına gelene kadar; OSB’lerin dâhili hatları, sanayi bölgeleri ve yerleşim alanlarında ise BUSKİ (Bursa Su ve Kanalizasyon İşleri) ‘nin kanalizasyon hatları ile toplanmaktadır.
Kooperatif 01.01.2007 tarihinden itibaren; ortaklarına deşarj ettikleri m3/gün atıksu miktarına göre birim maliyet esası ile genel kurulunun belirlediği tarifeye uygun olarak işletme bedeli faturası düzenlenmeye başlamıştır.
Bölgemizde kanun gereği, atıksu altyapı sorumluluk yetkilileri olan BUSKİ, KOSAB ve GÜSAB ile protokoller düzenlenerek; görev ve sorumluluklar paylaşılmak sureti ile çalışmalara devam edilmektedir.
Yeşil Çevre ortaklık yapısı içerisinde; Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, 2 Sanayi Bölgesi ve 2 Organize Sanayi Bölgesi ile İsabey’ de yer alan işletmelerle 1998 yılında 57 olan ortak sayısı, bugün 375’ ye ulaşmıştır. Buna göre Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi kurulduğu günden buyana Sayın Bursa Valilerimiz tarafından sürdürülmekte olup; yönetim yapısı, kuruluş yapısı, statüsü ve işletme modeli olarak ülkemizde ilk olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından havza bazlı çevresel sorunu olan bölgelere tavsiye edilmektedir.

Güncellenecek

  • Laboratuvar
  • ÇED Raporları
  • Paket Atık Su Arıtma Tesisi İmalatı