Cihan Metal Geri Dönüşüm Ltd. Şti. 1993 yılında Vahdettin Ülger tarafından hurda metal ihracatı faaliyeti amacıyla kurulmuştur. Öncesinde ise Vahdettin Bey’in 20 yıldan fazladır ticari tecrübesi bulunmaktadır.
Vahdettin Bey, 70’li yıllarda hurda sepeti ile mahalle aralarında hurda toplamakla başladığı ticaret hayatına, sonrasında oğlu Satılmış Ülger ile birlikte kamyonetle şehirler arası hurda toplama ve toptancılara satma faaliyetiyle devam etmiş.
80’li yılların ortalarında Ankara İskitler’de sanayide kiraladığı 45m2’lik hurda dükkanında toplamış olduğu hurdaları işlemeye başlamıştır. Vahdettin Bey ve oğlu 1990 yılında Ankara İvedik’te yeni kurulmuş olan, Hurdacılar Sitesi’ne 180m2’lik bir dükkana taşınmıştır. Bu süreçte tesadüfen, Almanya’da yaşayan ve hurda paslanmaz krom malzeme ticareti yapan bir Türk ile tanışmıştır ve onun destekleriyle 1992 yılında Cihan Ticaret’i kurarak resmi olarak ticaret hayatına atılmıştır. İlk hurda ihracatını 1992 yılında Almanya’ya yapmıştır.
Cihan Ticaret 1993 Mayıs ayında Cihan Hurda Ltd. Şti. olmuştur. Sonrasında ise 1996 yılında İngiltere’de yerleşik olan bir şirkete paslanmaz krom hurdası ihracatına başlamıştır. Halen de bu firmaya hurda satışı yapmaktadır. Cihan Hurda -aynı vergi numarası ile- bu süreçte önce Cihan Metal sonrasında ise Cihan Metal Geri Dönüşüm Ltd. Şti. olmuştur. 2001 yılında küçük oğul Uğur iş hayatına dahil olarak yeni pazarlar bulmuş ve şirket İspanya, Hollanda ve Amerika’ya paslanmaz krom hurdası satışına başlayarak pazarını artırmış ve geliştirmiştir. Cihan Metal 2009 yılı sonunda paslanmaz krom hurdasına ek olarak, hurda bakır ve alüminyum ticaretine başlamış olup, 2010 yılında Çin, Kore, Vietnam, Hindistan ve birçok ülkeye yapmış olduğu 18 milyon USD ihracat ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye’nin 847. ihracatçısı olmuştur. Türkiye’de yerleşik olan Alüminyum ve Bakır fabrikalarının Bakanlığa baskıları nedeniyle alüminyum ve bakır hurdası ihracatlarına zorluklar getirilmiştir ve sınırlandırılmıştır. Bu nedenle Cihan Metal ihracat faaliyetlerine paslanmaz krom hurdası ihracatı ile devam etmektedir.
Alüminyum ve bakır hurdalarını ise iç piyasaya – 2011 yılında Uğur Ülger tarafından kurulmuş olan- Rey-Ens Metal Geri Dönüşüm Ltd. Şti ile satmaktadır. Bu bağlamda Cihan Metal hurda ihracatçısı ve grup şirketi olan Rey-Ens Metal ise hurda toptancısı ve iç piyasadaki fabrikaların alüminyum ve bakır hurdası tedarikçisidir. Cihan Metal ve Rey-Ens Metal’in ticaretini yapmış olduğu hurdaların tamamı Londra Metal Borsasında değerlenmektedir ve burada yer alan fiyatlar ile piyasa yönlendirilmektedir. Hurda ticareti anlık borsa verilerine göre peşin yapıldığından dolayı şirketin hem stoklu çalışması gerekmekte hem de (piyasadan alabildiği hurda ölçüsünde) günlük yüksek miktarlarda nakit finansmana ihtiyaç duymaktadır. 2017 yılında bakır ve alüminyum hurda ihracatındaki zorluklar kaldırılmıştır. Bununla birlikte bakır ve alüminyum hurdasına iç piyasada çok rağbet olması nedeniyle bu hurdaların fiyatları Türkiye’de daha yüksek olduğundan ihracat yerine iç piyasaya Rey-Ens Metal tarafından satış yapılmaya devam edilmektedir.
Cihan Metal şu anda Hurdacılar Sitesi’nde toplamda 6,000 m2 alanda faaliyetlerini sürdürmektedir ve yıllık 5 ila 8 milyon USD aralığında ihracat yapmaktadır. Rey-Ens Metal ise yıllık 30-35 milyon TL aralığında hurda satışı yapmaktadır.
Dünya Metal ve Emlak şirketi ise, Vahdettin Ülger ve ailesinin sahip olduğu gayri menkullerin aynı çatı altında toplanması maksadı ile kurulmuştur. Halihazırda ailenin sahip olduğu gayri menkullerin büyük çoğunluğu Dünya Metal üzerinedir. Dünya Metal aktif olarak metal ticareti yapmamakla birlikte kira geliri elde etmektedir.
Vahdettin Bey’in paslanmaz çelik ile ilgili idealist yaklaşımları neticesinde, paslanmaz çelikten sac, rulo, boru, lama, köşebent, profil vs. malzeme satışı yapmak maksadı ile 2020 yılında Nehir Paslanmaz kurulmuştur. Nehir Paslanmaz primer ve ikinci kalite paslanmaz malzeme satışı yaparak öncelikli Ankara’da bulunan sonrasında da bölge şehirlerde yer alan imalatçıların paslanmaz ara mamül ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir.