Enfekte atıkların ( tıbbi atıkların) belli bir zaman aralığında yüksek basınçlı buhar ve sıcaklığa maruz bırakılarak, enfekte atıkların zararsız hale getirilmesi işlemi sterilizasyon olarak tanımlanır. Diğer bir tanımla nem, ısı ve basınçla mikroorganizmaların inaktive edilme işlemidir.
Sağlık kuruluşlarından kaynaklanan Tıbbi atıkların bertaraf edilmesinde; yüksek ısı ve buhar ile atıkların sterilizasyonu en etkin kullanılan yöntemdir. Uluslararsı Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen tıbbi atık sterilizasyon yöntemi, atıkların yakılmasına kıyasla kullanılması kolay, çalışan personelin eğitiminin hızlı ve yatırım ile işletme maliyeti çok daha düşük olan çözümdür.
Tıbbi Atık Kontrolü Yönetmeliği’ne göre Tıbbi atık sterilizasyon tesislerinde sterilizasyon otoklavının yanısıra atık parçalama mekanizmasının bulunması zorunludur. Tıbbi atık parçalama ünitesindeki tıbbi atık parçalayıcıları sterilizasyon bölümünün sonunda veya önünde yer alır. Tıbbi atık parçalama ünitesinin sterilizasyon ünitesinden önce kullanılması durumunda, işlem sonunda bu ünite de sterilizasyon işlemine tabi tutulur.